Waarom geld in ’t weekend niet direct wordt bijgeschreven

TARGET2
De computers van de Nederlandse banken zijn vrij in het weekend.

Als je geld in het weekend overmaakt duurt het 1 of 2 dagen voor het geld bij de ander is bijgeschreven. Het banksysteem houdt het geld even vast vanwege het weekend. Hoe dat zo?  Tegenwoordig gebruiken we computers, en bij mijn weten kunnen computers volcontinu draaien. Daarom erger ik me al jaren aan die belachelijke weekendregeling.

Toen zag ik op de ING-site een aankondiging. ‘Waarom duurt geld overmaken soms zo lang? Communitymanager Linda zocht het voor u uit.’

Zo mag ik het graag zien. Je neemt je klanten serieus, weet welke vragen er bij hen leven en probeert ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

De auteur begint met de waarschuwing dat het een nogal technisch verhaal wordt. Er volgt een heldere stap-voor-stap uitleg. Alle transacties komen ’s nachts in een grote computer van De Nederlandse Bank (DNB) die alles met elkaar verrekent en ’s ochtends kunnen de ontvangende banken de transacties bijboeken (nou ja, zoiets). Die computer heet TARGET2.

Eindelijk komen we dan bij de vraag waarom het in het weekend anders verloopt dan doordeweeks. Dit is het antwoord van communitymanager Linda:

‘TARGET2 slaapt ’s avonds en is in het weekend en op de meeste feestdagen vrij.’

Ik vind het wel een héél technisch verhaal.

2 gedachten over “Waarom geld in ’t weekend niet direct wordt bijgeschreven”

 1. Nou de mensen nog, alleen noodzakelijk werk zoals in de gezondheidszorg en ouderen- en wijkzorg gaat gewoon door. Laten deze hardwerkende mensen dan ook een goed salaris krijgen.

 2. Een andere gedachte daarover

  Hetzelfde geldt voor de beurzen, waarom zijn deze ’s nachts en in het weekend gesloten? Waarom crashen beurzen vaak op maandag? Dat gebeurde op drie keren dat er een grote beurscrash was.
  https://www.thebalance.com/what-is-black-monday-in-1987-1929-and-2015-3305818

  De beurzen reageren op een heel weekend van gebeurtenissen. Beurzen zijn ook ’s nachts gesloten, en zo gaat er een golf van open en gesloten beurzen de wereld over als eb en vloed, en soms als een tsunami, als een Zwitsers uurwerk. tik-tak-tik-tak.

  Het geeft rust op de markt, het maakt de markten berekenbaar. Stel dat er elk moment eb en vloed zou kunnen optreden, daar zou je toch nerveus van worden?

  Als in Japan de beurs crasht, dan weet je dat die enkele uren later ook hier gaat crashen. En niemand kan je helpen, want de beurs is dicht.
  Heel romantisch kun je je ondergang naderbij zien komen, onherroepelijk. Van de ene verbijstering naar de andere. Een glas wijn en een sigaret en het Requiem van Mozart aan.

  De financiële markten gaan op slot in de nacht en in het weekend, en dit is de reden van die traditie die technisch gezien al honderd jaar geleden had kunnen worden afgeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.