Pas op: een kerstster!

Waarschuwing in de lift van een verpleeghuis.
Waarschuwing in de lift van een verpleeghuis.

Dit wil ik jullie niet onthouden – al had de timing beter gekund.

Overal in het verpleeghuis hingen afgelopen maand briefjes zoals hierboven. Die kerstster moest wel heel gevaarlijk zijn! Ik het internet op en wat  blijkt: als je een blaadje of steeltje lostrekt komt het sap van de plant vrij. En dat sap kan mond, ogen en huid irriteren. Een milde irritatie die in zeer uitzonderlijke gevallen schade aan de ogen kan toebrengen.

Ooit zal er weleens een ongelukje zijn geweest. En dan zit de schrik erin. Maar je kunt ook overdrijven.

Want een buxus is ook giftig en de tuinen wemelen ervan. En wat dacht je van narcissen, tulpen, azalea’s en hortensia’s. Je mag trouwens hopen dat niemand op het idee komt om water uit een vaas met bloemen te drinken want da’s niet best. Kamerplanten en snijbloemen zijn nu eenmaal zelden geschikt voor consumptie.

Bovendien zijn dementen dan wel verward, maar doorgaans  niet echt gek. Afgezien van die keer dat ik iemand een bromelia uit elkaar zag rukken, heb ik nog nooit iemand aan bloemen of planten zien snuffelen of likken.

De dames plukken weleens een verdord bloempje weg – en als dat dan een verdord blad van een kerstster is – en ze daarna met hun hand naar hun mond of ogen gaan – jaaaaa, nu begin ik het scenario te zien.

Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Blijkbaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.