Ik wou dat ik een neger was (deel 2)

(leestijd 2 minuten)

Laatst legde een Antilliaanse vriendin mij uit dat het woord neger beledigend is. Want zo werden Afrikanen genoemd door slavenhandelaren. En het woord komt van negeren. Nooit geweten. En inderdaad zeer beledigend.

Ik wil niemand beledigen maar ik wil ook niet vervallen in krampachtige politieke correctheid. Ik vind het  lastig als in het oog lopende verschillen (huidskleur, haarkleur, grote of kleine borsten, klein of groot etcetera) niet benoemd mogen worden op momenten dat ze relevant zijn. Ik verkramp dus. Is zwart beledigend? Gekleurd? In de bibliotheek hangt een aankondiging voor een concert: Negro Spirituals. Mag dat dan wel?

Zelf word ik wit genoemd, of blank. Dat vind ik niet erg. Logisch want ik maak deel uit van de bevoorrechte klasse. Als je een gekleurde huid of exotische naam hebt, heb je een achterstand. Er wordt  gediscrimineerd in Nederland – dat is beslist waar .

De bedoeling van mijn vorige blog was om te laten zien hoe gewoon het in de jaren zestig/zeventig was om neger te zeggen. En hoe er  een vanzelfsprekend racisme was – een neerbuigend soort medelijden. Met dank aan de katholieke missie.

Ik probeer ’n beetje begrip te kweken bij de gekleurde medemens voor onze positie. Probeer te beseffen waar wíj vandaan komen. Uit een land waar iedereen blank was, en al het andere vreemd. En dat vreemde kreeg een naam.

Het woord neger wordt nog steeds door veel blanke Nederlanders gebruikt. En zelden (in mijn omgeving althans) in negatieve zin.

Vijf jaar geleden vertelde een dierbare jeugdvriend me over zijn nieuwe vriendin – met wie hij inmiddels getrouwd is. Ik kende haar vader uit het dorp waar wij opgroeiden, zei hij. Hij noemde haar vaders naam en kraaide er opgetogen achteraan: ‘De enige neger uit ons dorp!’

Ik wist direct wie hij bedoelde. Zijn schoonvader was en is  een joviale man die vroeger veel bij de tennisclub te vinden was, net als wij. De man die Sinterklaas speelde. Een alom geliefd persoon die toevallig neger was. Niet meer dan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.