Duur voor de één, is goedkoop voor de ander

Ik woon in ’t Gooi en dat is een rijke streek. De tweedehandszaken hier zijn befaamd in het hele land. Een mooi aanbod van prachtige bijna-nieuwe spullen van topmerken, voor veel minder geld. Winkels waar ik tot voor kort nooit een voet zette. Ik vond tweedehands kleding muf en vies.

Maar een paar maanden terug was ik dan toch over mijn schroom heengestapt en had ik de rekken van zo’n vintage-zaakje doorgewerkt. En ik scoorde me toch een geweldige kleding!

Aan de koffie met twee van mijn zorgcollega’s vertelde ik trots dat alles wat ik droeg tweedehands was. Ik ving heus wel op dat ze zeiden dat zij altíjd tweedehands droegen, maar in mijn enthousiasme denderde ik door: een broek van dit merk voor slechts  €29 en een overhemd van dat merk voor een luttele €15. Verwachtingsvol keek ik ze aan. ‘€29,’ mompelde de een, ‘dat zou ik nooit aan een broek uitgeven.’ ‘€15 voor een overhemd?’ bracht de ander uit. Verbijsterd deden ze er het zwijgen toe.

Hun boodschap was duidelijk. Dus ik ging nog een stap verder: de kringloopwinkel. Zonder te passen nam ik een jurkje mee. Dat deed ik pas na twee volledig doorlopen wasprogramma’s, en verdomd: alsof ’t voor me was gemaakt.

‘Wat zie je er leuk uit,’ complimenteerden de collega’s me. Als ’n kind zo trots kraaide ik uit dat dit me €2 had gekost. ‘Goed zo,’ klonk het ditmaal waarderend.

Later vertelde ik dit verhaal aan een goede vriendin. Ze schudde haar hoofd in ongeloof. Maar dat verhaal over die kringloopwinkel was nog een brug te ver, denk ik. Want ze zei: ‘€29, en dat voor zo’n broek. Misschien moet ik ook maar eens gaan kijken. Welke winkel zei je?’

 

(Toelichting. Ik leef in meerdere werelden. Om het simpel te stellen: in het verpleeghuis heb ik te maken met mijn collega’s. En ja, het is echt waar, de zorg betaalt niet best.

Aan de andere kant ontmoet ik mensen via mijn communicatie- en schrijfwerk die grofweg in dezelfde inkomensklasse zitten als veel van mijn vrienden. Welvarend.

Ik pendel een beetje op en neer. Voor mij is het rondkomen van een klein budget een uitdaging, waar ik gelukkig steeds beter in word. Tegelijkertijd zie ik dat er mensen zijn die van minder moeten rondkomen en dat probleemloos redden.)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.