Dokters zijn toch intelligente mensen?

IMG_5454

Ze vertrouwt zichzelf niet meer. Afspraken vergeet ze. Vergeefs dwaalt ze rond in de keuken op zoek naar, ja, naar wat eigenlijk? Zou ze dement aan het worden zijn? Het kan zo maar; ze is al achtentachtig. Truus Dubbelman gaat naar de dokter.

Zoon Ron rijdt haar naar de praktijk. Gespannen loopt ze, stevig arm in arm met Ron, naar de spreekkamer. Dokter Brand geeft hen beiden een koele hand. Hij is een nieuweling, een jonge vent eigenlijk. Ze gaat op het puntje van haar stoel zitten. De dokter tuurt eerst lang op zijn computerscherm voor hij haar aankijkt.

‘Vertelt u eens mevrouw Dubbelman?’

Waarom wordt ze toch altijd zo zenuwachtig bij een arts? Ze probeert te vertellen maar het komt er allemaal warrig uit, dat hoort ze zelf ook wel. Gelukkig neemt Ron het van haar over en helder en duidelijk maakt hij duidelijk hoe zijn moeder zich voelt en waarom ze zich zorgen maakt. Truus houdt haar ogen op haar schoot gericht, waar haar handen een papieren servetje opvouwen tot een klein stevig pakketje.

‘Om te beginnen zal ik u een paar vragen stellen,’ zegt de arts.

Hij probeert haar geruststellend aan te kijken. Ze wéét dat het zo bedoeld is, maar het maakt haar alleen maar nerveuzer. Ze knijpt in het opgevouwen servetje.

‘Weet u welke dag het is vandaag?’

Hoort ze het nou goed? Weet de dokter niet eens wat voor dag het is vandaag? Het zweet breekt haar uit. Doktoren zijn toch intelligente mensen?! Hoe kan zo’n gestudeerde man de datum niet weten? Trouwens, hij draagt ook al geen witte jas. Is dit wel een dokter?

Van de weeromstuit kan ze niet meer helder denken. De datum van wat ook alweer? Ze zegt wat haar voor in de mond schiet: 28 november 1927.

Uitgeput laat ze zich die middag door Ron in bed leggen. Ze heeft het gevoel dat er iets helemaal mis is gegaan. Iets met datums. Iets onheilspellends. Ze valt in een onrustige slaap.

Een gedachte over “Dokters zijn toch intelligente mensen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.